جان دالتون یکی از برجسته ترین فیزیکدانان و شیمیدانان انگلیسی قرن نوزدهم بود که به دلیل نظریه اتمی و کشف بیماری کوررنگی شهرت دارد. او در 6 سپتامبر 1766 در ایگلزفیلد، کامبرلند، انگلستان به دنیا آمد و در حوزههای شیمی، فیزیک، و هواشناسی فعالیت داشت.
دوران کودکی و جوانی:
جان دالتون در 6 سپتامبر 1766 در ایگلزفیلد، کامبرلند، انگلستان به دنیا آمد. او در خانوادهای فقیر متولد شد و از همان دوران کودکی به دلیل هوش و استعداد خود مورد توجه معلمان و مربیان قرار گرفت. با وجود محدودیتهای مالی، دالتون در سن 12 سالگی به دلیل علاقه وافر به آموزش، یک مدرسه در نزدیکی شهر خود افتتاح کرد.
اما به دلیل مشکلات مالی، حفظ این مدرسه برای او دشوار شد و مجبور به تعطیلی آن شد. با وجود این چالشها، دالتون هرگز از تلاش و پشتکار خود دست نکشید و به تحقیق و مطالعه در زمینههای مختلف، به خصوص علم شیمی، فیزیک و هواشناسی ادامه داد.
فعالیتهای علمی و نظریه اتمی:
دالتون به دلیل نظریه اتمی خود در تاریخ علم شناخته میشود. او در سال 1803 مقاله خود را با عنوان "نظریه جدیدی درباره فلسفه شیمی" منتشر کرد که در آن، نظریه اتمی خود را برای اولین بار ارائه داد. دالتون بر اساس مشاهدات و آزمایشهای خود به این نتیجه رسید که هر عنصر از ذرات ریزی به نام اتم تشکیل شده است.
او همچنین معتقد بود که اتمها در هر عنصر با اتمهای عناصر دیگر متفاوت هستند و در واکنشهای شیمیایی، اتمها نه به طور کامل، بلکه به صورت نسبتهای صحیح با یکدیگر ترکیب میشوند. نظریه اتمی دالتون در زمان خود انقلابی در علم شیمی ایجاد کرد و به درک ساختار مواد و واکنشهای شیمیایی کمک شایانی کرد.
سالهای پایانی و میراث ماندگار:
جان دالتون در 27 جولای 1844 در سن 78 سالگی درگذشت. در تشییع جنازه او بیش از 400 هزار نفر از مردم انگلستان حضور داشتند و این موضوع نشاندهنده محبوبیت و احترام فراوانی بود که او در میان مردم داشت.
دالتون حتی پس از مرگ نیز به گسترش دانش کمک کرد. پس از مرگش، چشمان او برای انجام تحقیقات بیشتر درباره کوررنگی، به مجمع ادبی و فلسفی منچستر اهدا شد. در سال 1995، محققان با استفاده از تجزیه و تحلیل DNA نمونه کوچکی از بازمانده چشم دالتون، دریافتند که نوع کوررنگی او دوتروآنوپیا بوده است.
جان دالتون به عنوان یکی از برجستهترین فیزیکدانان و شیمیدانان قرن نوزدهم شناخته میشود. نظریه اتمی او انقلابی در علم شیمی ایجاد کرد و به درک ساختار مواد و واکنشهای شیمیایی کمک شایانی کرد. دالتون الگویی از یک دانشمند خستگیناپذیر و متعهد است که با تلاش و پشتکار خود، مرزهای دانش بشری را گسترش داد.